Tusnad > Blog > Ziua Mondială a Apei 2025 – Informații complete

Ziua Mondială a Apei 2025 – Informații complete

Timp de citire: 5 minute
ziua mondiala a apei

Apa, acest dar prețios oferit de natură, se află tot mai mult în centrul preocupărilor de la nivel global. Criza apei, schimbările climatice și creșterea populației au impus necesitatea conștientizării ei în toată lumea. Așa a luat naștere Ziua Mondială a Apei, despre care te invităm să afli informații complete în continuare.

Când este Ziua Mondială a Apei în 2025?

Istoricul Zilei Mondiale a Apei

Tema principală a Zilei Mondiale a Apei în 2025

Evenimente notabile la nivel mondial

Curiozități despre apă

Informații despre apa în România

Surse

Când este Ziua Mondială a Apei în 2025?

Ziua Internațională a Apei se sărbătorește la 22 martie 2025.

În fiecare an, scopul principal al acestei zile este de a sublinia importanța apei dulci și de a atrage atenția asupra crizei globale de apă.

În 2025, Ziua Mondială a Apei coincide cu Ziua Mondială a Ghețarilor, care se sărbătorește pentru prima dată. Aceasta din urmă este parte a Anului Internațional al Conservării Ghețarilor, lansat la 21 ianuarie 2025 de către UNESCO și Organizația Mondială de Meteorologie (OMM).

Istoricul Zilei Mondiale a Apei

Ideea unei zile mondiale a apei s-a născut în anul 1992, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare, ce a avut loc la Rio de Janeiro. În același an, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care data de 22 martie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Apei. Astfel, prima dată, Ziua Internațională a Apei a fost sărbătorită la 22 martie 1993.

În fiecare an, UN-Water, organismul de coordonare al ONU pentru apă și sanitație, stabilește o temă pentru Ziua Mondială a Apei, care poate varia de la poluarea apei până la alte domenii de interes ale gestionării resurselor de apă:

  • În anii ‘90 și începutul anilor 2000: Accentul a fost pus pe gestionarea resurselor de apă, inclusiv relația dintre femei și apă (1995), apa în orașe (1996) și cooperarea internațională asupra apelor transfrontaliere (1999);
  • Perioada 2005-2015: A fost declarată Deceniul Internațional „Apă pentru Viață”, promovând accesul echitabil la apă. În această perioadă, temele au inclus: dezastrele naturale legate de apă (2004), calitatea apei (2010) și securitatea alimentară (2012);
  • După 2015, odată cu adoptarea Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, Ziua Mondială a Apei a devenit strâns legată de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, iar temele s-au axat pe gestionarea durabilă a apei și combaterea schimbărilor climatice.

Tema principală a Zilei Mondiale a Apei în 2025

În 2025, tema principală a Zilei Mondiale a Apei este „Glacier Preservation” (Conservarea ghețarilor), o problemă vitală în contextul schimbărilor climatice. Ghețarii se topesc într-un ritm alarmant, afectând ciclul apei și expunând miliarde de oameni la riscuri precum: inundații, secete și creșterea nivelului mării.

Potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM), ghețarii se află acum într-un moment critic. Aceste formațiuni masive de gheață, care acoperă peste 700.000 km² și rețin aproape 70% din apa dulce a planetei, se retrag rapid din cauza schimbărilor climatice. În 2023, ghețarii au înregistrat cea mai mare pierdere de masă din ultimele cinci decenii, iar 2024 a fost cel mai cald an înregistrat.

OMM avertizează că, fără măsuri urgente, milioane de oameni se vor confrunta cu crize severe ale apei, punând în pericol atât echilibrul ecosistemelor, cât și accesul populației la apă potabilă. Iar cum rolul apei în organism este vital, orice deficit de apă dulce poate avea consecințe grave asupra sănătății globale.

Evenimente notabile la nivel mondial

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2025, vor avea loc diverse evenimente și simpozioane în mai multe țări:

  1. Pe 20-21 martie 2025, la sediul UNESCO din Paris, se organizează un eveniment la nivel înalt care va marca prima Zi Mondială a Ghețarilor și Ziua Mondială a Apei. Evenimentul va aduce împreună: lideri globali, oameni de știință, factori de decizie și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta impactul ghețarilor asupra: securității apei, comunităților și ecosistemelor;
  2. Pe 21 martie 2025, la sediul ONU din New York, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Ghețarilor și Zilei Mondiale a Apei. Organizat de mai multe state și agenții ONU, evenimentul va evidenția rolul ghețarilor în sistemul climatic, strategiile de protecție și soluțiile pentru combaterea topirii lor rapide.

Curiozități despre apă

Știm cât de importantă este apa, pentru că o savurăm zi de zi, de sete sau din plăcere. Însă sunt mai multe curiozități despre apă pe care unii oameni nu le cunosc:

  • 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă;
  • Doar 1% din apa de pe Pământ este potabilă;
  • O picătură de apă poate conține milioane de microorganisme;
  • Apa este „lipicioasă”, datorită proprietății sale de coeziune;
  • Apa caldă îngheață mai repede decât apa rece;
  • Cantitatea totală de apă de pe Terra a rămas aceeași de la formarea planetei.

Informații despre apa în România

România dispune de un potențial hidrologic semnificativ. Resursele totale de apă sunt estimate la 140 miliarde de metri cubi anual, dintre care 90% provin din râuri, lacuri și Dunăre, iar 10% din ape subterane. Totuși, doar o treime din această resursă este utilizată, din cauza infrastructurii insuficiente.

Apele din România mai includ ape termale și minerale, capitole la care țara noastră ocupă un loc fruntaș în Europa. Mai exact, 60% dintre apele minerale de pe continent, adică aproximativ 2.500 de izvoare, se află în România. Societatea Națională a Apelor Minerale S.A. (S.N.A.M. S.A.) este principala entitate care gestionează exploatarea și livrarea apelor minerale naturale din România.

În privința apelor termale, România este de asemenea una dintre țările europene cu cele mai bogate resurse de acest tip, datorită poziției sale geologice, care include zone vulcanice și structuri geotermale active. Apele termale se găsesc în zone precum: Băile Felix, Băile Herculane, Sovata și Călimănești-Căciulata, fiind bogate în minerale benefice pentru sănătate. Apele termale sunt utilizate în tratamente balneare pentru afecțiuni reumatice, cardiovasculare și dermatologice, dar și în încălzirea geotermală.

Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2023, 77,1% din populația României era conectată la sistemul public de alimentare cu apă, adică 14,7 milioane de persoane, cu peste 428.000 mai multe față de 2022. Cea mai mare acoperire s-a înregistrat în București-Ilfov (96,7%), iar cea mai redusă în Nord-Est (52,5%). Volumul total de apă distribuit a fost de 2,14 miliarde m³, în creștere cu 200 milioane m³ față de anul precedent. Agricultura a fost cel mai mare consumator, urmată de: populație, industrie și construcții.

Știați că:

  • Lungimea rețelei hidrografice din România este de 78.905 km?
  • În România se va realiza, în 2025, cadastrul apelor  (delimitarea și înscrierea provizorie în cartea funciară a albiilor minore) pentru aproximativ 70% dintre cursurile de apă?
  • România deține 60% dintre apele minerale din Europa?

Surse

International Association of Hydrogeologists – World Water Day 2025: https://iah.org/events/world-water-day-2025

UNESCO – World Water Day: https://www.unesco.org/en/days/world-water

UN-Water – World Water Day: https://www.unwater.org/our-work/world-water-day

World Meteorological Organization – UNESCO and WMO Launch the International Year of Glaciers’ Preservation 2025: https://wmo.int/topics/cryosphere

Ziarul „Adevărul” – Resursele de apă ale României. Care sunt riscurile şi unde greşeşte ţara noastră în domeniul apelor | adevarul.ro

Institutul Național de Statistică – Distribuția apei în anul 2023: https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/distributia_apei24r.pdf