Apa în organism este principalul element care intră în compoziția celulelor corpului, diferite structuri ale acestuia având apă în proporții variabile de la 10% (dinții) și până la 85% (creierul). Deși dispunem de mecanisme de conservare remarcabile, nu putem trăi fără apă mai mult de trei zile. Importanța ei este covârșitoare pentru sistemele vitale și capacitatea noastră de a funcționa ca ființe vii.
Importanța apei pentru organism
Apa reprezintă 60-75% din masa corpului uman. O pierdere de doar 4% din apa corporală totală duce la deshidratare, iar o pierdere de 15% poate fi fatală. De asemenea, o persoană ar putea supraviețui o lună fără hrană, dar nu ar supraviețui mai mult de trei zile fără apă. Această dependență de apă guvernează în general toate formele de viață.
De ce este importantă apa?
Apa și hidratarea corectă joacă un rol-cheie în multe dintre funcțiile corpului nostru, fiind legată de aducerea nutrienților la celule, eliminarea deșeurilor, protejarea articulațiilor și organelor și menținerea temperaturii corpului.
Apa este considerată sacră în multe comunități și culturi indigene din întreaga lume. Pentru acestea, ea este mai mult decât o simplă resursă, este un mod de viață și un aspect esențial al identității lor culturale. De generații întregi, populațiile indigene se bazează pe apă pentru mijloacele lor de trai, practicile spirituale și cunoștințele tradiționale.
În multe zone ale Pământului, apa este o resursă rară, așa că bucură-te de fiecare pahar de apă pe care îl poți bea pentru menținerea sănătății și a bunei funcționări a organismului și prețuiește acest dar, evitând deshidratarea și efectele sale!
Beneficiile apei pentru sănătate
Faptul că apa este vitală pentru sănătate este un adevărat cunoscut de toată lumea, și, cu toate acestea puține persoane țin cont cu adevărat de recomandările privind necesarul de apă zilnic. La finalul lecturii acestui articol vei ști, punctual, care sunt beneficiile apei pentru sănătate și de ce este important să respecți indicațiile specialiștilor privind consumul de apă.
Reglarea temperaturii corporale
Apa joacă un rol vital în reglarea temperaturii corporale, de la favorizarea transpirației, transferul de căldură de la organele interne către suprafața pielii, susținerea unei circulații eficiente a sângelui și până la plăcerea de a bea un pahar cu apă rece. Ea ne permite să ne adaptăm la diverse provocări climatice și de mediu și permite corpului să funcționeze la capacitate maximă.
Îmbunătățirea performanțelor fizice și psihice
Menținerea nivelului corect de hidratare face ca nutrienții esențiali și oxigenul să ajungă eficient la celule. Este un mecanism complex legat de circulația sângelui, prin care organismul se hrănește și respiră.
Se păstrează astfel nivelul de energie, se înlătură oboseala, ceea ce duce la obținerea unor performanțe fizice crescute. Mușchii au nevoie de apă pentru a funcționa corect. De asemenea, apa este implicată în lubrifierea corespunzătoare a articulațiilor, ceea ce asigură flexibilitate în mișcare. Hidratarea în timpul exercițiilor fizice va asigura rezultate mai bune și o rezistență crescută la efort.
Un creier hidratat gândește mai clar și este capabil să întrețină funcțiile cognitive mai bine. Atenția, concentrarea, viteza de reacție vor fi în parametri optimi dacă îți asiguri cantitatea suficientă de apă. Se reduce stresul oxidativ, iar celula nervoasă este protejată împotriva îmbătrânirii.
Hidratarea optimă menține pielea sănătoasă și tânără
Importanța apei pentru piele rezidă în capacitatea ei de a ține celulele hidratate și pline, ceea ce contribuie la efectul de piele întinsă și la reducerea ridurilor. În această privință, apa nu este un remediu anti-îmbătrânire și nu asigură un efect instant de lifting, însă o hidratare optimă și un stil de viață în care respecți consumul recomandat de apă vor contribui din plin la sănătatea pielii și a părului și la păstrarea celei mai bune forme a acestora.
Apa contribuie la ameliorarea funcției digestive și la prevenirea constipației
În general, apa este implicată în mecanismul eliminării toxinelor din organism. Fie pe calea transpirație, fie prin urină, fie prin fecale, eliminăm zilnic deșeurile din corp și tot ceea ce nu ne trebuie și chiar ne face rău. Constipația nu este așadar doar o problemă legată de frecvența scaunelor și ușurința eliminării materiilor fecale, ci presupune și alte probleme de sănătate și simptome asociate, cum ar fi hemoroizii, creșterea în greutate, senzația de balonare și iritabilitate.
Consumul zilnic al cantității de apă recomandată contribuie la hidratarea intestinului, la stimularea peristaltismului, ameliorând constipația, și la menținerea unei greutăți corporale optime. Este de mare ajutor în timpul dietelor, stimulând metabolismul, ameliorând senzația de foame și facilitând eliminarea toxinelor.
Apa menține sănătatea rinichilor și previne formarea pietrelor
Fluidele corporale transportă produsele reziduale în și din celule. Principala toxină din organism este azotul ureic din sânge, un deșeu solubil în apă care poate trece prin rinichi pentru a fi excretat în urină. Rinichii își îndeplinesc cu succes funcția de curățare și de eliminare a toxinelor din organism atât timp cât aportul de lichide este adecvat.
Atunci când organismul tău nu primește suficiente lichide, concentrația, culoarea și mirosul urinei cresc, iar rinichii rețin lichid suplimentar pentru funcțiile corporale. Dacă îți faci un obicei din a nu bea apă cât ai nevoie, vei avea un risc crescut de formare a calculilor renali, adică a pietrelor la rinichi.
De asemenea, apa contribuie la eliminarea microorganismelor care pot provoca infecții urinare.
Hidratarea corectă susține sănătatea inimii
Este foarte important pentru sănătatea inimii să asiguri corpului necesarul zilnic de apă. Aceasta menține circulația sângelui în parametri optimi și previne retenția de apă asociată cu o cantitate mai mare de sodiu, dăunător persoanelor cu hipertensiune arterială. Din acestpunct de vedere, apa minerală este o opțiune sănătoasă, întrucât furnizează minerale prețioase pentru funcționarea inimii, cum sunt calciul și magneziul.
De reținut!
Hidratarea corectă asigură transportul eficient al nutrienților și oxigenului către celule, eliminarea deșeurilor, protecția articulațiilor și organelor, precum și reglarea temperaturii corpului. Este esențial să consumi cantitatea de apă de care organismul tău are nevoie, ținând cont de recomandările specialiștilor în ceea ce privește vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și anotimpul în care ne aflăm.
În multe culturi, apa este considerată sacră și este prețuită nu doar ca resursă vitală, ci și ca element fundamental al identității culturale. Astfel, trebuie să recunoaștem și să apreciem importanței apei în viața de zi cu zi pentru bunăstarea generală, valorificând beneficiile acestui dar prețios al naturii.
Surse:
- Water is a Source of Life, https://nwac.ca/policy/water-is-a-source-of-life
- The Water in You: Water and the Human Body, https://www.usgs.gov/special-topics/water-science-school/science/water-you-water-and-human-body
- Water – a vital nutrient, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/water-a-vital-nutrient
- How Does Water Regulate Body Temperature?, https://www.simpurelife.com/blogs/blogs/how-does-water-regulate-body-temperature
- 6 Reasons to Drink Water, https://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water