Deshidratarea apare atunci când nu îi asigurăm organismului suficientă apă, pentru a-și desfășura procesele în mod corespunzător. Suntem peste 60 % apă, de aceea este necesar ca întregul mecanism să își mențină compoziția și funcțiile la nivel optim. Corpul uman se reglează de regulă prin sete, dar, în anumite condiții, aceasta întârzie să se manifeste, simptomele deshidratării se instalează și starea generală de sănătate este afectată.
Ai grijă să îi dai corpului necesarul zilnic de apă și află din acest articol care sunt semnele care indică faptul că ești deshidrat/-ă.
Ce este deshidratarea?
Deshidratarea se produce când o persoană pierde mai multă apă din organism decât primește. Acest lucru cauzează dezechilibre electrolitice, ceea ce afectează capacitatea de funcționare corectă sau în parametri optimi. Semnele de deshidratare pot să varieze de la banala sete și până la letargie și pierderea cunoștinței. Pot fi deci ușor rezolvabile printr-un aport de lichide, pot necesita tratament cu săruri de rehidratare și pot constitui chiar urgențe medicale, în cazul deshidratării severe.
Simptomele deshidratării
Hidratarea corectă a organismului trebuie să țină cont de vârstă, sex, condițiile de mediu și nivelul de activitate fizică, unele persoane având nevoie de mai multă apă decât altele. În mod similar, anumite categorii sunt mai supuse riscului deshidratării decât altele, simptomele manifestându-se ușor diferit.
Deshidratarea la adulți
Efectele deshidratării pot să varieze în funcție de gradul în care se instalează aceasta, de la deshidratare ușoară, la moderată și severă, care poate pune în pericol viața persoanei.
Semne de deshidratare ușoară sau medie:
- sete
- durere de cap
- oboseală
- amețeală
- urină în cantități mici sau cu frecvență scăzută
- gură uscată
- constipație
- slăbiciune sau crampe musculare
- ochi uscați, absența lacrimilor.
Simptomele deshidratării severe:
- senzație de sete pronunțată
- respirație rapidă
- ritm cardiac rapid sau puls slab
- tensiune arterială scăzută
- confuzie
- ochi înfundați în orbite
- absența transpirației
- convulsii.
Deshidratarea la copii și bebeluși
Copiii mici și bebelușii sunt în pericol mai accentuat de deshidratare, deoarece le este greu să își comunice senzația de sete și, chiar dacă pot vorbi, uneori nu o conștientizează foarte bine, putând fi captivați de joc sau alte activități incitante. Iată care pot fi simptomele:
- gura uscată
- limba albicioasă
- plânsul fără lacrimi
- scutec uscat pentru mai mult de trei ore
- letargie
- tentă albăstruie a pielii
- fontanela înfundată
- ochi înfundați în orbite
- iritabilitate.
Deshidratarea la bătrâni
Persoanele vârstnice pierd o parte din masa musculară și au o cantitate mai mică de apă în corp, iar senzația de sete poate să apară cu mare întârziere. Pentru cei care nu mai reușesc să comunice în mod adecvat, din cauza unor dizabilități sau afecțiuni psihice, este important ca îngrijitorii să le ofere un aport de apă constant, pentru a împiedica deshidratarea. De asemenea, trebuie să fie atenți la simptomele acesteia:
- senzație de sete nepotolită
- lacrimi puține sau lipsă
- gură uscată, lipicioasă
- urinări rare
- urină de culoare închisă
- oboseală inexplicabilă
- senzație de amețeală sau vertij
- confuzie.
Care sunt cauzele deshidratării?
Deshidratarea înseamnă că organismul primește mai puțină apă decât pierde. De aici rezultă că, în ceea ce privește cauzele deshidratării, acestea pot fi reprezentate atât de aportul insuficient de lichide, cât și de pierderea accelerată a apei din corp, provocată de unele afecțiuni și de condițiile de mediu.
Pentru a menține un nivel optim de hidratare, este necesar un consum de aproximativ 2 litri de apă pe zi, cu variații în funcție de vârstă, sex și alți factori, pentru o persoană sănătoasă. Acestea trebuie repartizate rațional, pe tot parcursul zilei.
Afecțiunile gastrointestinale, manifestate prin diaree, vărsături, uneori febră, duc adesea la o pierdere de lichide, nutrienți esențiali și minerale. Acest lucru duce la deshidratare, precum și la un dezechilibru electrolitic. Tulburările stomacului pot, de asemenea, să limiteze capacitatea de a reține apa, ceea ce înseamnă că pierderea de lichide este crescută, în timp ce aportul de apă este redus.
Transpirația excesivă cauzată de exerciții fizice intense, sport, febră sau muncă fizică grea, în special în climatele calde și umede, poate provoca, de asemenea, pierderea masivă de lichide și deshidratare. În aceste situații, este esențial un aport adecvat de apă, pentru a o înlocui pe cea care se pierde.
Deshidratarea poate apărea și ca urmare a consumului excesiv de alcool. Alcoolul în sine este un diuretic și stimulează urinarea. Durerile de cap care apar după consumul excesiv de alcool indică adesea deshidratarea.
Diabetul pune pacienții în pericol de deshidratare. Atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat pentru perioade lungi, rinichii încep să elimine glucoza prin excreție urinară, ceea ce elimină și apa din organism. Așa se explică senzația de sete accentuată pe care o resimt diabeticii când nivelul glicemiei este mare.
Hemoragiile cauzează, de asemenea, deshidratare. În acest caz, pierderea apei odată cu sângele poartă numele de hipovolemie și este depistată prin analize pentru deshidratare.
Arsurile elimină apa din organism, ducând la deshidratare, în special în cazurile grave. Șocul poate fi un alt factor care contribuie la deshidratarea victimelor arsurilor.
Soluții și tratament pentru deshidratare
Soluțiile pentru deshidratare vizează, desigur, să suplinească lipsa de apă din corp și eventualii electroliți pierduți. În cazurile ușoare până la moderate de deshidratare, se recomandă un consum de apă adecvat, pentru înlocuirea lichidelor și restabilirea echilibrului intern.
Copiilor li se pot administra oral, la domiciliu săruri de rehidratare fără a fi nevoie de prescripție medicală.
Dacă simptomele clinice și rezultatele unor teste pentru deshidratare indică un deficit grav de apă în organism, tratamentele care se administrează constau în soluții de rehidratare, care se pot administra sub formă de perfuzie, dacă este nevoie, pentru maximum de eficiență.
Pentru a preveni deshidratarea, este esențial un aport suficient de lichide, distribuite pe tot parcursul zilei, între 8 și 12 pahare. Dacă uiți să bei apă, te poate ajuta un reminder periodic pe telefonul mobil sau pe smartwatch, astfel încâ să poți să îți menții corpul hidratat constant și să-ți menții sănătatea în parametri optimi.
Surse:
Dehydration: Causes, Treatment, Prevention and How Much Water You Should Drink, https://www.lifespan.org/lifespan-living/dehydration-causes-treatment-prevention-and-how-much-water-you-should-drink
Causes of Dehydration, https://www.news-medical.net/health/Causes-of-Dehydration.aspx
What to Know About Dehydration in Older Adults, https://www.webmd.com/healthy-aging/what-to-know-about-dehydration-in-older-adults
What Should I Do If I’m Dehydrated?, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-in-adults-treatment