Reciclarea a devenit o constantă în viața omului contemporan, în contextul preocupărilor tot mai accentuate pentru reducerea poluării planetei și practicile sustenabile. Impusă și în România prin lege din anul 2019, reciclarea presupune colectarea selectivă a gunoiului, respectând recipientele identificabile după coduri de culoare.
Descoperă în acest articol semnificația tuturor culorilor implicate în colectarea și reciclarea deșeurilor și asigură-te că le respecți întocmai, pentru un comportament responsabil față de mediul în care trăim.
De ce este important să colectăm gunoiul selectiv?
Avantajele pe care le aduce colectarea selectivă a gunoiului și reciclarea sunt multiple. În primul rând, scade cantitatea de gunoi care merge la gropile special amenajate, se diminuează volumul gunoiului trimis la incinerare, rezultă deci o atmosferă mai curată, un sol mai pur și mai puțin ocupat cu deșeuri care fermentează, degajă un miros respingător, adus uneori de vânt către localități. Se reduc și emisiile de metan.
Pe de altă parte, tot ce merge la reciclare este refolosit, ceea ce duce la economisirea de materie primă, la reducerea cantităților extrase și obținute din mediu. Reciclând hârtia și cartonul, protejăm pădurile și ecosistemele acestora.
Exploatarea subsolului se diminuează prin reutilizarea metalului, topirea recipientelor și ambalajelor din metal. De asemenea, protejăm habitatul persoanelor care ar putea fi relocate pentru a facilita accesul la resurse naturale. Putem reduce masiv poluarea și emisiile de carbon implicate în producerea plasticului.
Reciclarea înseamnă cheltuieli mai mici de producție, cu materie primă la prețuri mult mai accesibile și proces tehnologic simplificat. Se reduce, totodată, cantitatea de substanțe toxice care ajung în subsol și în atmosferă.
Reciclarea selectivă este o modalitate eficientă de a educa populația, de a ajuta oamenii să conștientizeze beneficiile asupra mediului și să dezvolte obiceiuri sănătoase pentru comunitatea în care trăiesc și pentru întreaga planetă.
Ce spune legea?
În România, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie prin lege începând cu 1 iulie 2019. Aceasta presupune respectarea unor obligații atât din partea populației, care trebuie să colecteze separat gunoiul în propriile locuințe, în saci și pubele diferențiate pe culori, cât și din partea autorităților locale, de a monta recipiente de colectare semnalizate pe coduri de culoare, și a firmelor de salubritate de a ridica selectiv gunoiul și de a duce materialele reciclabile la centrele specializate de sortare și reciclare.
Care sunt culorile pubelelor pentru reciclarea selectivă?
Potrivit actelor normative în vigoare, gunoiul trebuie colectat și aruncat în recipiente corespunzătoare, după următorul cod al culorilor: galben – plastic și metal, verde – sticlă, albastru – hârtie, maro – biodegradabile, și negru – deșeuri reziduale/ amestecate. Nerespectarea depozitării în saci și pubele de aceste culori îi face pe cei responsabili pasibili de amendă. De asemenea, firmele de salubritate sunt obligate să refuze ridicarea gunoiului de la utilizatori, dacă nu se îndeplinesc cerințele legale, sau să aplice tarife majorate cu 25 %.
ALBASTRU – Hârtie și carton
Un sac de gunoi sau o pubelă în culoarea albastră indică un recipient de colectare a hârtiei și cartonului. Acestea trebuie să fie curate, perfect uscate și să nu prezinte resturi de mâncare, pentru a nu contamina întreaga cantitate de material reciclabil. Nu se aruncă în pubele albastre sau în sacii respectivi, hârtia lucioasă folosită la ambalaje.
Exemple de materiale
- Ziare și reviste
- Cărți vechi
- Caiete
- Plicuri și scrisori
- Fotografii
- Cutii din carton
- Cutii de carton pentru băuturi
- Cofraje de ouă din carton
- Cutii de pizza, de tort, dacă sunt curate.
GALBEN – Plastic/Metal
În recipientele galbene se colectează plasticul și metalul, ambalajele din aceste materiale, goale, curate, clătite cu apă rece. Nu intră aici produse combinate plastic-metal, polistirenul, cutii cu resturi de vopsea sau diluant, deșeuri medicale precum seringi, ace etc. Se scot dopurile și se comprimă pentru a economisi spațiu. Tot ce nu poate fi curățat se pune în recipientul cu deșeuri reziduale, adică în cel negru.
Exemple de materiale
- Pungi de plastic
- Folii
- Cutii din plastic
- Bidoane
- PET-uri
- Cutii de conserve
- Tacâmuri de masă
- Cuie.
VERDE – sticlă
În această categorie intră obiectele și recipientele mai mici sau mai mari din sticlă, cu excepția geamurilor, oglinzilor, porțelanului, ceramicii sau cristalului. Sticlele trebuie să fie curate, clătite cu apă rece. Se scot capacele. Cele care nu se pot curăța se colectează împreună cu gunoiul rezidual.
Exemple de materiale
- Sticle
- Borcane
- Damigene
- Ambalaje de la cosmetice
- Vaze din sticlă.
MARO – Biodegradabile
În saci și pubele maro se colectează deșeurile biodegradabile, în special de origine vegetală, din care se poate face compost, un îngrășământ natural pentru plante. Nu vei pune în recipientul maro: resturi de produse lactate, carne, grăsimi animale, uleiuri vegetale, excrementele animalelor de companie sau din ogradă, cenușa de cărbuni, lemnul vopsit sau tratat chimic.
Exemple de materiale
- Resturi de legume și fructe, proaspete sau preparate
- Coji de nucă
- Coji de ouă
- Zaț de cafea
- Resturi de cereale sau de pâine
- Resturi de lemn: rumeguș, bucăți mici de lemn netratat, cenușa de lemne
- Resturi vegetale din grădină: flori, paie, fân, crengi, frunze, rădăcini
- Șervețele din hârtie.
NEGRU – Deșeuri reziduale / Amestecate
În sfârșit, în această categorie intră tot ce nu poate fi reciclat, desigur cu unele interdicții, cum ar fi hainele și textilele, încălțămintea, bateriile electrice, componentele auto, deșeurile medicale, saltele, mobilă, covoare, nisip, pământ, moloz, pietriș. Acestea, în funcție de natura lor, fie se duc la centrele specializate de colectare, fie se încheie contract separat pentru ridicarea lor, cu agentul de salubritate.
Exemple de materiale
- Ouă întregi
- Resturi de carne
- Lactate
- Tampoane și scutece
- Șervețele umede sau uscate folosite
- Cioburi de ceramică și porțelan
- Resturi vegetale tratate cu pesticid
- Excrementele animalelor de companie.
Colectarea selectivă și reciclarea sunt acțiuni care fac parte dintr-un mecanism complex de responsabilitate socială și conștientizare a rolului fiecăruia dintre noi în păstrarea unei planete cât mai curate și mai sănătoase, ca habitat prezent și al generațiilor viitoare. Asigură-te că știi semnificația fiecărei culori pentru strângerea gunoiului, echipează-te cu recipientele necesare și respectă regulile astfel încât să poată fi refolosite cât mai multe materiale rezultate în urma consumului zilnic!
Surse:
Reciclarea deșeurilor. Codul culorilor pentru reciclare, https://www.europafm.ro/reciclarea-deseurilor-codul-culorilor-pentru-reciclare/
Cum se face corect colectarea separata a deseurilor din gospodarie, https://rebu.ro/utile/cum-se-face-corect-colectarea-separata/
Recycling Bin Colours In The UK, https://www.recyclingbins.co.uk/blogs/news/recycling-bin-colours-in-the-uk