Apa minerală este o sursă importantă de hidratare, cu numeroase beneficii pentru organism, prin valorile sale nutritive. Este o apă naturală, îmbogățită cu minerale și oligoelemente de care corpul are nevoie pentru numeroase procese.
Consumul regulat aduce cu sine efecte pozitive pentru sănătate, o hidratare corectă, însă există și contraindicații ale apei minerale pentru anumite categorii de persoane.
Despre apa minerală – Informații generale
Compoziția unei ape și consumul acesteia are implicații pentru sănătate, de aceea legislația din România și directivele europene impun un anumit nivel de mineralizare pentru ca apele să poată fi îmbuteliate și comercializate ca ape minerale.
Potrivit standardelor, apele trebuie să aibă peste 50 mg/l mineralizație pentru a fi catalogate și comercializate ca ape minerale. În funcție de cantitatea de minerale, unele ape pot fi contraindicate consumului pentru anumite persoane.
Ce este apa minerală?
Apa minerală provine ca atare din izvoare și împrumută calitățile și compoziția minerală specifică locului din care este extrasă, bogățiile minerale ale solului și subsolului din acea zonă. Este un produs asupra căruia nu se intervine prin tratamente chimice și care se îmbuteliază la sursă.
Singurele intervenții care se admit sunt legate de dioxidul de carbon și de fierul din apa minerală. Un tratament care se aplică frecvent este legat de prezența dioxidului de carbon și poate viza eliminarea totală a parțială a acestuia sau îmbogățirea cu dioxid de carbon. Uneori, se efectuează și deferizarea, extragerea fierului, nu din motive de nocivitate a acestui mineral, ci din motive estetice, pentru a se evita depunerile pe fundul sticlei.
Caracteristicile unei ape minerale sunt mineralizația, compoziția chimică, ph-ul apei, concentrația ionilor din apă și tipul chimic.
Compoziția apelor minerale
În funcție de izvor și de zona din care se extrage, apele minerale au compoziții diferite. Sunt câteva minerale și oligoelemente benefice organismului, prezente într-o proporție mai mare sau mai mică în apele minerale din România:
- Calciu
- Magneziu
- Sodiu
- Potasiu
- Hidrogencarbonat sau bicarbonat
- Fier
- Sulf
- Clor
- Azotat
- Zinc
- Siliciu
- Fluor.
Tipuri de apă minerală
Preponderența unui element chimic într-o apă minerală determină și clasificarea acesteia într-o anumită grupă, care se distinge prin proprietăți organoleptice diferite și beneficii specifice pentru sănătate.
Apa minerală carbogazoasă
Apa minerală carbogazoază este apa minerală în care este prezent dioxidul de carbon, o apă cu un gust specific acidulat. La această categorie de apă dioxidul de carbon provine direct de la sursă, din izvor. Apele acidulate au un conţinut natural de dioxid de carbon mai mare de 250 mg/l.
În funcție de concentrația de dioxid de carbon, apele carbogazoase se împart în:
- Efervescente: între 500 și 1500 mg/l
- Lejere: 1500-2500 mg/l
- Clasice: 2500-3500 mg/l
- Forte: mai mult de 3500 mg/l.
Apa minerală carbogazificată
Sunt rare cazurile în care apa minerală este natural carbogazoasă. De cele mai multe ori, apa este îmbogățită cu dioxid de carbon prin intervenția omului și poartă denumirea de apă minerală carbogazificată.
Dioxidul de carbon se adaugă, de regulă, pentru obținerea efervescenței, capacitatea de a degaja spontan CO2 în condiții normale de temperatură și presiune.
Apa minerală semi-carbogazificată
Apa minerală semi-carbogazificată este apa în care se adaugă un conținut mic de dioxid de carbon, ceea ce îi imprimă o aciditate blândă.
Apa minerală plată
Apa minerală plată este apa din care lipsește dioxidul de carbon care dă caracterul acid, înțepător al apei. Pentru ca o apă minerală să fie considerată plată sau necarbogazoasă, trebuie să aibă dioxid de carbon sub 250 mg/l.
Apă minerală decarbogazificată
În această grupă intră apele minerale carbogazoase, din care se scoate parțial sau total dioxidul de carbon. În urma decarbogazificării parțiale, dioxidul de carbon rămas este cuprins între 400 şi 1500 mg/l. Decarbogazificarea totală presupune o cantitate finală de dioxid de carbon sub 400 mg/l.
Apa oligominerală
După criteriul mineralizării sau al cantității de reziduu sec, apele cu mineralizație scăzută se mai numesc și oligominerale. În această categorie se încadrează apa oligominerală Artesia, o apă pură, sigură pentru consum în dieta persoanelor de toate vârstele, de la nou-născuți la seniori.
Apă minerală calcică
În ceea ce privește compoziția apei minerale, apele din România sunt preponderent hidrogencarbonatate calcice, în care principalul element este calciul, urmat de magneziu sau sodiu, care le imprimă caracterul secundar.
Ape minerale sulfatate, clorurate, sodice
Aceste categorii sunt mai puțin răspândite în România și au, de obicei, o mineralizație redusă. Tușnad, spre exemplu, este o apă clorurată.
Beneficiile consumului de apă minerală pentru organism
Consumul de apă minerală aduce în organism, alături de apa necesară proceselor vitale, o serie de minerale și oligoelemente benefice, previne deshidratarea, prin cantitatea de săruri pe care o conține și îi asigură pe utilizatori de puritatea unei ape naturale de izvor.
Apa minerală susține sănătatea inimii
Studiile au arătat că un consum de 1 l de apă minerală pe zi timp de o lună are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului rău și de a crește nivelul colesterolului bun. Apa minerală protejează deci arterele de depunerile de colesterol care duc la îngustarea vaselor de sânge și la creșterea tensiunii arteriale.
Apa minerală protejează sistemul osos
Aportul de minerale precum calciul și magneziul are implicații directe pentru sănătatea oaselor. Atât în perioada de creștere, la copii, cât și pentru vârstnici, mai ales femei, care pierd din densitatea osoasă, aceste minerale sunt esențiale.
Apa minerală îmbunătățește procesele digestive
Efectele apei minerale se răsfrâng și asupra proceselor digestive. Apa carbogazoasă sau carbogazificată reduce senzațiile de greață și preaplin la persoanele cu dispepsie sau indigestie. De asemenea, aportul de magneziu face ca apa să fie reținută la nivelul intestinului gros, să stimuleze mișcările peristaltice și să prevină constipația, asigurând o consistență normală a scaunului.
Apa minerală reduce riscul de formare a calculilor renali
Cantitatea optimă de nutrienți precum calciul și magneziul contribuie la buna funcționare a rinichilor. Elementele minerale din apă previn pe termen lung formarea calculilor renali sau a pietrelor la rinichi.
Apa minerală este un substitut sănătos pentru sucurile acidulate
Sucurile acidulate aduc și o cantitate mare de zahăr în organism, ceea ce poate fi nociv pentru buna lui funcționare. Apa minerală carbogazoază sau carbogazificată poate înlocui cu succes aceste produse.
Contraindicații ale consumului de apă minerală
Deși sunt rare, apa minerală poate avea contraindicații pentru unele persoane. De regulă, apa minerală la modul general nu poate avea un impact negativ asupra unor probleme de sănătate, ci doar anumite tipuri pot fi mai mult sau mai puțin indicate în funcție de persoană. Sfatul medicului este întotdeauna necesar când este vorba despre dieta copiilor, vârstnicilor, persoanelor sensibile și a celor care suferă de afecțiuni cronice.
Spre exemplu, apa carbogazoasă sau carbogazificată nu este recomandată celor care sunt afectați de gastrite, hiperaciditate gastrică sau balonare. Aceasta vine de obicei și cu o cantitate mare de sodiu, un element la consumul căruia hipertensivii trebuie să fie atenți. Ei pot consuma apa minerală alcalină.
Apele cu dioxid de carbon pot afecta smalțul dinților prin aciditatea lor, la persoanele cu dantura sensibilă.
Alegerea apei minerale potrivite
Dincolo de puținele contraindicații enumerate mai sus, apa minerală este un bun pe care natura ni-l dăruiește cu generozitate și de care putem profita pentru o hidratare corectă, cu un aport de nutrienți benefici organismului.
Alegerea apei minerale potrivite trebuie să țină cont de vârstă, afecțiunile diagnosticate, carențele și particularitățile fiecărui organism. Cel mai bine este să întrebi medicul înainte de introducerea unei ape minerale în dietă și să încerci să bei cât mai multe tipuri de apă.
Surse:
Health Benefits of Mineral Water, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mineral-water
6 Mineral Water Benefits To Consider, https://quenchwater.com/blog/what-are-the-health-benefits-of-mineral-water/
Health Benefits of Mineral Water, https://www.health.com/mineral-water-7775419 What are the health benefits of mineral water?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324910