Tusnad > Blog > PH-ul apei:  ce este și importanța pentru organism

PH-ul apei:  ce este și importanța pentru organism

Timp de citire: 5 minute
PH-ul apei_ ce este si importanta pentru organism

PH-ul apei poate varia în funcție de diverși factori, inclusiv: sursa acesteia, interacțiunea cu atmosfera sau tratamentelele aplicate. Menținerea unui echilibru corect al pH-ului apei pe care o consumăm este esențial pentru a susține cu adevărat rolul apei în organism, de a ajuta la funcționarea optimă a tuturor celulelor, aparatelor și sistemelor.

În acest articol vom prezenta pe înțelesul tuturor ce este pH-ul apei, dar și care este legătura dintre pH-ul apei și sănătatea oamenilor.

Ce este pH-ul apei?

Pe scurt, pH-ul este o expresie a concentrației ionilor de hidrogen în apă. Ca formulă, el reprezintă logaritmul negativ al concentrației de ioni de hidrogen  (H+) (mol/L) într-o soluție apoasă, adică:

pH = -log10(H+)

Se utilizează pentru a indica dacă o soluție este bazică sau acidă, pe o scară de la 0 la 14, pH 7 fiind pH-ul neutru. Astfel, pe măsură ce concentrația de ioni H+ crește într-o soluție, crește aciditatea acesteia și pH-ul scade sub 7. Dacă însă pH-ul este mai mare de 7, soluția este bazică.

Fiindcă pH-ul este o funcție logaritmică, modificarea de la 7 la 6 a pH-ului reprezintă o modificare de 10 ori a concentrației de H+ în soluție. Dar ceea ce se măsoară de fapt este activitatea ionilor de hidrogen, nu concentrația lor.

Astfel, deși soluțiile bazice sunt alcaline, nu reprezintă același lucru „bazicitatea” și alcalinitatea”. Bazicitatea reprezintă raportul dintre ionii de hidrogen și ionii hidroxil (OH-) din soluție și este direct legată de pH, în timp ce alcalinitatea este legată de capacitatea de neutralizare a acidului.

În forma sa cea mai pură, apa are un pH de 7. Cea mai mare parte a apei utilizate are însă un pH între 6,5 și 8,5, care este considerată cea mai bună pentru consum.

Importanța pH-ului apei pentru organism

Apa și alte băuturi pe bază de apă cu diferite niveluri de pH pot influența sănătatea. Apa alcalină a câștigat popularitate în ultimii ani, fiind o nouă tendință în sănătate. Susținătorii băuturilor alcaline consideră că mediile acide provoacă boli cronice în organism, care nu ar rezista într-un mediu alcalin. De aceea, unii oameni consumă apă alcalină, despre care cred că influențează ca organismul să devină mai alcalin, acesta fiind un pas către a preîntâmpina sau a trata diverse boli, inclusiv cancerul.

Cu toate acestea, sunt puține dovezi care să susțină acest lucru. Ceea ce poate influența o băutură alcalină este pH-ul gurii sau al urinei, dar nu există o dovadă științifică despre faptul că apa alcalină poate schimba pH-ul general al corpului, chiar dacă bei prea multă apă de acest tip.

Beneficiile unui pH echilibrat

Apa cu un pH echilibrat are un gust mai bun și previne uscarea, iritațiile și afecțiunile dermatologice la om. De asemenea, apa cu un pH apropiat de 7 este mai blândă și cu sistemele casnice, precum mașinile de spălat și fierbătoarele, prevenind coroziunea și depunerile de calcar.

Există o influență și în ceea ce privește impactul pH-ului apei asupra plantelor. Un pH echilibrat, între 6 și 7, permite plantelor să absoarbă eficient nutrienții din sol. Un pH prea acid sau prea alcalin poate afecta absorbția nutrienților esențiali, precum azot, fosfor sau potasiu, ducând la deficiențe și la o dezvoltare greoaie.

Riscurile unui pH dezechilibrat

Apa cu un nivel ridicat de aciditate poate fi o apă care nu a fost filtrată adecvat și care conține poluanți precum pesticide și substanțe chimice, acestea prezentând riscuri pentru consum. Un nivel ridicat de aciditate mai poate apărea și din cauza țevilor sau a sistemelor de apă corodate, fabricate din materiale precum plumb sau cupru. Apa care are un pH scăzut poate avea un anumit miros și nu va avea un gust de curat, ci unul mai degrabă acru sau acid.

De cealaltă parte, apa alcalină, cu un pH de 8 sau mai mult, poate avea efecte pozitive pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian, diabet și hipertensiune arterială. Apa electrolizată, cu alcalinitate ridicată, poate fi indicată în deshidratarea cauzată de exercițiile fizice intense. Însă chiar dacă apa cu un pH de peste 8,5 poate fi sigură de băut, conform specialiștilor din sănătate, poate provoca probleme de piele și va avea un gust mai amar. O astfel de apă este o apă dură, care va lăsa pelicule inestetice pe vase, ustensile și rufe.

Care este pH-ul normal al apei în funcție de sursă

Fie că provine din surse naturale sau tratate, apa are un pH specific, care influențează atât gustul, cât și efectele asupra organismului sau mediului. Acestea sunt nivelurile de pH ale apei din diferite surse:

pH-ul apei minerale

Apa minerală îmbuteliată are un caracter acid (pH 5-6), datorat dizolvării acidului carbonic. Acest lucru nu înseamnă însă că este nocivă pentru sănătate. Din contră! Prin pătrunderea în intestinul subțire, ea își pierde dioxidul de carbon și aciditatea, devenind o apă alcalină cu un pH ca al apei plate, de 7-8.5. Beneficiile apelor minerale au fost dovedite în privința creșterii aportului de minerale esențiale în corp, în stimularea secreției și motilității gastrice și în creșterea diurezei.  

pH-ul apei de la robinet

Și pH-ul apei potabile de la robinet poate varia, el fiind influențat de regiune și de tratamentele de purificare aplicate. Acest pH se situează între 6.5 și 8.5. Autoritățile de sănătate publică încearcă să mențină apa de la robinet la un pH de 7.5, pentru a garanta un consum uman în siguranță și pentru a preveni coroziunea conductelor.

pH-ul apei de ploaie

În condiții normale, apa de ploaie are un pH ușor acid (apă acidă), de obicei situat între 5 și 5.5, datorat dioxidului de carbon dizolvat din atmosferă, care formează acid carbonic. În zonele poluate, apa de ploaie poate avea un pH mai scăzut, devenind chiar mai acidă, numindu-se ploaie acidă.

pH-ul apei distilate

Apa distilată este considerată apă pură, fiind obținută prin procesul de distilare care elimină impuritățile și mineralele. De aceea, pH-ul ei tinde să fie neutru, adică în jurul valorii de 7. După expunerea la aer, apa distilată poate deveni ușor acidă (pH = 5,8), prin absorbția de dioxid de carbon din atmosferă.

Cum poți testa pH-ul apei pe care o bei

Un lucru este cert: apa trebuie să asigure o hidratare corespunzătoare. Dacă vrei să știi dacă bei o apă cu pH echilibrat pentru organism, poți duce o probă la un laborator specializat sau poți afla în continuare cum se măsoară pH-ul apei.

Există kituri de testare a pH-ului în farmacii sau în magazine online, care conțin reactivi lichizi ce se adaugă în proba de apă pe care vrei să o testezi. Se adaugă câteva picături de reactiv în apă și se observă schimbarea de culoare. Culoarea obținută se va compara cu scala de culori furnizată, pentru a determina pH-ul, astfel vei putea vedea dacă ai o apă cu pH ridicat, o apă cu pH scăzut sau neutru.

O altă metodă pentru măsurarea ph-ului apei este cea cu benzi de testare tratate cu un indicator de pH. Acestea se introduc în proba de apă și își vor schimba culoarea în funcție de pH-ul apei. La fel ca în cazul anterior, se va compara culoarea cu scala din kit.

Care este pH-ul corpului

Specialiștii spun că organismul uman este mult mai tolerant față de soluțiile acide, în comparație cu cele bazice, având în vedere că acidul din stomac este foarte puternic și că aparatul digestiv îl utilizează în mod eficient.

PH-ul normal al corpului uman este situat între 7.35 și 7.45, media fiind de 7.41. Însă nu toate părțile corpului își mențin pH-ul la 7.4. De exemplu, sângele are un pH situat în intervalul 7.35-7.45, pielea are un pH cuprins între 4 și 6.5, saliva între 6.2 și 7.6, iar sucurile gastrice au un pH între 1.35 și 3.5, adică un pH foarte acid.

Importanța pH-ului apei este deosebită în viața oamenilor și a tuturor vietăților, influențând calitatea acesteia și procesele interne. Pentru a te asigura că efectele pH-ului apei asupra corpului sunt benefice, caută să consumi apă care se încadrează în limitele admise. Apa carbogazificată este recomandată, chiar dacă are un pH acid, ajutând la digestie și oferind o senzație de revigorare. Alege o apă minerală de calitate, pentru a menține sau a-ți recâștiga sănătatea!

Surse

Healthline – What pH Should My Drinking Water Be?: https://www.healthline.com/health/ph-of-drinking-water

World Health Organization – pH in Drinking-water: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/wash-documents/wash-chemicals/ph.pdf?sfvrsn=16b10656_4

EPA – pHhttps://www.epa.gov/caddis/ph

Medical News Today – The pH of water: What to know: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327185