Apa cu lămâie este și azi un simbol al purității și al beneficiilor pentru sănătate. Simplă în compoziția ei, dar complexă în efectele sale, această băutură îți oferă tot ce poate fi mai bun din alianța între prospețimea apei cristaline și vitalitatea adusă de lămâie.
Parcurgând acest articol, vei înțelege la ce te poate ajuta apa cu lămâie și în ce aspecte ale vieții cotidiene.
Lămâia – Informații nutriționale
Lămâile pot fi combinate cu mâncăruri și băuturi preferate pentru a le da un plus de savoare, însă alte avantaje importante pe care le au sunt legate de susținerea sănătății umane.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, o lămâie crudă conține:
- Calorii: 18.8
- Proteine: 0,72 gr
- Grăsimi: 0,2 gr
- Hidrați de carbon: 6.1gr
- Fibre: 1.8 grame
- Zaharuri: 1.6 gr
- Calciu: 16.9 mg
- Fier: 0.39 mg
- Potasiu: 89,7 mg
- Sodiu: 1,3 mg
Lămâile conțin vitamina C, care susține funcția imunitară și ajută la abosorbirea fierului din dietă. Vitamina C, pe care acest fruct o oferă în mod natural, este considerată un micronutrient foarte important în sănătatea imunitară.
Rețeta perfectă pentru apa cu lămâie
Înainte de a fi tăiate și stoarse pentru ca sucul să fie pus în apă, lămâile se spală foarte bine, chiar dacă nu se va folosi coaja. Atunci când se taie lămâia, orice bacterie care s-ar putea afla pe partea exterioară a fructului ar putea fi transferată la interiorul pulpei, spălând fructul foarte bine, acest risc este eliminat.
Pentru a se prepara apă cu lămâie, se stoarce o jumătate de lămâie în 240 ml de apă caldă sau rece, iar pentru in plus de aromă, se mai pot adăuga:
- câteva frunze de mentă;
- linguriță de sirop de arțar sau miere;
- felie de ghimbir proaspăt sau castravete;
- un praf de scorțișoară;
- un praf de turmeric;
Beneficiile apei cu lămâie
Apa cu lămâie este o băutură simplă și revigorantă, care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate:
Promovează hidratarea
Rolul apei in organism este esențial, iar consumul optim susține o sănătate generală bună, prevenind și deshidratarea – afecțiune ale cărei simptome includ: setea excesivă, oboseala, dureri de cap, constipație, palpitații, piele și buze uscate.
Câtă apă trebuie să bei zilnic? O regulă simplă și des folosită este să bei 8 pahare de apă pe zi, fiecare de 240 ml, ceea ce înseamnă aproximativ 2 litri de apă zilnic. Deși această regulă nu este susținută de dovezi științifice solide, oferă un punct de plecare util pentru majoritatea dintre noi. Gustul apei simple nu este pe placul tuturor, dar adăugarea sucului de lămâie poate să schimbe această gândire.
Sursă optimă de Vitamina C
Vitamina C din lămâie ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și, pe lângă rolul său esențial în sistemul imunitar, contribuie la formarea normală a colagenului, o componentă cheie a țesuturilor conjunctive, inclusiv tendoane, ligamente, piele și mușchi. De asemenea, vitamina C ajută la regenerarea formei reduse a vitaminei E, reduce oboseala și îmbunătățește absorbția fierului, beneficii valoroase în lumea sportului și a sănătății, motiv pentru care apa cu lămâie este comun utilizată și pentru hidratarea sportivilor.
Ajută la pierderea în greutate
Deși cercetările din care să rezulte că apa cu lămâie ajută la pierderea în greutate sunt limitate și dovezile care să susțină această afirmație sunt insuficiente, aportul de apă pentru organism crește prin consumul zilnic și regulat de apă cu lămâie, aceasta putând fi considerată o strategie de pierdere în greutate.
Alternativă bună la băuturile zaharoase
Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de probleme de sănătate precum creșterea în greutate, obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă, boli de rinichi, boli hepatice, carii dentare și gută. Pentru a evita efectele negative ale consumului excesiv de zahăr, este recomandat ca băuturile îndulcite cu zahăr să fie înlocuite cu alternative mai sănătoase, cum ar fi apa plată sau apa cu lămâie.
Acidul citric ajută la prevenirea pietrelor la rinichi
Sucul de lămâie conține o substanță numită citrat care poate ajuta la menținerea sănătății rinichilor. Deși pare contrar logicii, citratul are capacitatea de a reduce aciditatea urinei, făcând-o mai alcalină. Această schimbare a pH-ului urinei poate preveni formarea pietrelor la rinichi și chiar poate dizolva unele pietre mici deja existente.
Poate ajuta digestia
Consumul de apă cu lămâie înainte de mese poate îmbunătăți digestia. Acidul citric din lămâie stimulează secreția de acid gastric, un lichid digestiv important. De asemenea, aportul de apă cu lămâie înainte de masă pare să promoveze peristaltismul, contracțiile care ajută la deplasarea alimentelor prin intestin. Deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma pe deplin beneficiile apei cu lămâie asupra digestiei.
Câtă apă cu lămâie se bea pe zi?
Trista Best, dietetician și profesor de nutriție recomandă apa cu lămâie caldă sau rece, menționând că niciuna dintre aceste variante nu îi anulează beneficiile nutriționale sau de sănătate. Best recomandă, de asemenea, un consum nu mai mare de 6 linguri de suc de lămâie pe zi – prin urmare, o lingură de suc de lămâie în fiecare pahar de aproximativ 240 ml cu apă, pentru a echivala cu aproximativ 4-6 pahare/zi, câte unul la fiecare masă și între mese.
Apa cu lămâie dimineața sau seara?
Decizia de a consuma apă cu lămâie dimineața sau seara depinde de preferințele personale și de obiectivele de sănătate. Ambele momente au beneficii:
- apa cu lamaie inainte de culcare poate ajuta la detoxifierea organismului, sprijinind funcția ficatului, relaxarea organismului, îmbunătățirea digestiei nocturne și menținerea hidratării;
- dimineața se poate începe cu un pahar de apă cu lămâie pe stomacul gol, pentru hidratarea organismului, stimularea digestiei și un boost de energie.
Apa cu lămâie înainte sau după masă?
Deși poate fi consumată pe parcursul întregii zile, apa cu lămâie este recomandată înainte de masă deoarece:
- poate stimula digestia;
- contribuie la hidratarea organismului;
- detoxifierea cu apă și lămâie ajută la eliminarea toxinelor din organism;
- controlul apetitului.
Apa cu lămâie în funcție de context
Pentru a integra apa cu lămâie în diverse aspecte ale vieții, este important să înțelegi cum poate influența diferite situații și stări ale corpului.
Apa cu lămâie în sarcină
Rolul apei in organism este esențial și în timpul sarcinii, deoarece îndeplinește mai multe funcții importante, precum:
- absorbția și transportul nutrienților și oxigenului către celule;
- dă formă și structură celulelor;
- eliminarea toxinelor din organism;
- formarea mucusului și a altor lichide lubrifiante;
- reglarea temperaturii corpului;
- sprijinirea reacțiilor chimice ale organismului;
- susținerea digestiei.
O femeie gravidă are nevoie de până la 3 300 mililitri de apă pe zi și dacă adaugă lămâie, o va consuma cu o plăcere mai mare. Atenție, însă! Sucul de lămâie este eroziv, cu atât mai mult în cazul unei femei însărcinate expusă deja unor posibile probleme dentare în această perioadă.
Apa cu lămâie în timpul alăptării
Apa cu lămâie este una dintre cele mai sănătoase băuturi pentru o mamă care alăptează. Consumul acestei băuturi o poate revigora și îi crește nivelul de energie. De asemenea, ajută și bebelușul să se vindece de probleme digestive precum crampe, gaze, și balonare.
Apa cu lămâie – Diabet
Deși, este posibil să nu aibă un impact direct asupra nivelului de zahăr din sânge și nici să îl determine să scadă, ajută la prevenirea vârfurilor neprevăzute. Este o băutură foarte săracă în carbohidrați și calorii și menține hidratarea, aspect foarte important pentru diabetici.
Apa cu lămâie în fasting
Conținând puține calorii, este puțin probabil să perturbe starea de post, cu mențiunea că trebuie să se consume cu moderație.
Contraindicațiile apei cu lămâie
Apa cu lămâie poate avea unele beneficii pentru sănătate și, în majoritatea cazurilor, este sigură de băut. Cu toate acestea, poate avea și unele efecte secundare:
- carii dentare și hipersensibilitate dentară;
- refluxul acid;
- agravarea aftelor;
În concluzie, apa cu lămâie oferă multiple beneficii, inclusiv hidratare și aport de vitamina C, contribuind la detoxifiere și digestie. Totuși, este important să fie consumată cu prudență de persoanele cu probleme gastrice sau dentare.
Surse
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-lemon-water#takeaway
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/a-complete-guide-to-lemons
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2147538/nutrients
https://www.healthline.com/health/pregnancy/is-lemon-good-for-pregnancy#recipes
https://www.ndtv.com/food/can-drinking-lemon-water-help-manage-diabetes-heres-the-answer-1951189
https://bbf.org.bd/2020/12/13/lemon-water-and-breastfeeding/