Tusnad > Blog > Curiozități despre apă: 16 lucruri interesante pe care trebuie să le știi

Curiozități despre apă: 16 lucruri interesante pe care trebuie să le știi

Timp de citire: 5 minute
Curiozitati despre apa_16 lucruri interesante pe care trebuie sa le stii

Apa se regăsește în fiecare dintre noi și în toate ființele de pe Pământ, indiferent că trăiesc pe fundul oceanului sau în cel mai arid deșert. Ea face posibilă viața pe planeta noastră, acoperind 71% din suprafață.

Și cu toate că învățăm despre importanța apei încă din primii ani de școală și că o întâlnim la orice pas, fie în vacanțe de vară, când ne mirăm de imensitatea mărilor și oceanelor, fie atunci când o consumăm sub formă de apă plată, apă minerală sau gheață, tot mai sunt curiozități despre apă pe care nu le cunoaștem. Vom descoperi aici, împreună, lucruri interesante despre apă, pe care nu le știe oricine.

Despre apă

Apa este compusă din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen (H₂O) și este indispensabilă pentru toate formele de viață. Apa în natură află în trei stări de agregare: solidă, lichidă și gazoasă, stări care se schimbă în funcție de temperatură și de presiune.

Rolul apei în organism este vital, ea fiind implicată în procese biologice precum digestia și circulația sângelui, dar are un rol important și în climatul global, reglând temperatura.

1.   Apa este implicată în aproape toate procesele din corp

Un nou născut este alcătuit din 78% apă, procentul scăzând odată cu vârsta, astfel că adulții ajung la 55-60% apă. Apa și corpul uman sunt strâns legate, acest lichid fiind implicat în aproape toate procesele din corp: reprezintă o mare parte din sângele care transportă substanțe nutritive la celule, ajută la eliminarea deșeurilor din organism sau la reglarea temperaturii, ne protejează de deshidratare.

2.   Pe Pământ este aceeași cantitate de apă ca la formarea planetei

Oamenii de știință susțin că apa de pe Terra este aproximativ în aceeași cantitate ca atunci când planeta s-a format. Ea măsoară 1,386 milioane de kilometri cubi și provine din mai multe surse: gazele eliberate de vulcanii timpurii, de la cometele și asteroizii care au căzut pe Pământ sau din procesele chimice care au avut loc în mantaua Pământului.

3.   2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă

Omenirea traversează o criză de apă, în care 2,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă gestionată în condiții de siguranță, conform UNICEF.

4.   Doar 1% apă potabilă pe Pământ

Din totalul apei de pe Glob, 96,5% se află în oceane, fiind apă sărată și care nu este bună de băut. Alte 2 procente din apă se regăsesc în calote glaciare și ghețari și doar sub 1% este apă potabilă, pe care oamenii o folosesc pentru băut, gătit, pentru necesități rezidențiale, agricole, comunitare etc.

5.   Bem aproximativ 1 metru cub de apă pe an

Dacă vrei să știi câtă apă trebuie să bei zilnic, află că recomandările sunt în funcție de vârstă, sex, nivelul de activitate zilnică și alți factori. Un adult poate bea în jur de 3 litri de apă pe zi, incluzând și apa din alimente și alte băuturi. Acest lucru înseamnă că un om bea, pe an, circa 1 metru cub de apă.

6.   Într-o picătură de apă pot trăi milioane de bacterii și virusuri

Se întâmplă multe lucruri în doar o picătură de apă. Chiar și într-o cantitate atât de mică de apă din ocean pot trăi milioane de bacterii și virusuri, sau: ouă de pește, plancton, viermi mici, pui de crabi etc.

7.   Apa este „lipicioasă”

Apa are o caracteristică interesantă, și anume este lipicioasă. Ei îi place să se „lipească” de sine și de alte lucruri, aceasta fiind explicația pentru care formează picături rotunde. Moleculele de apă călătoresc pe paiele subțiri din plantă (xilem), ținându-se unele de altele și de pereții tubului și sunt trase în sus pe măsură ce apa se evaporă din frunzele de deasupra.

8.   Apa se extinde cu aproximativ 9% când îngheață

Când apa îngheață, se extinde cu aproximativ 9% în volum. Această expansiune este un rezultat direct al structurii cristaline unice pe care o formează gheața.

9.   Sunt șanse să bem aceeași apă ca dinozaurii

Deși au trecut 65 de milioane de ani de la era dinozaurilor, oamenii de știință cred că am putea bea aceeași apă pe care au băut-o aceștia cândva, precum și alte creaturi dispărute demult. Totul se datorează ciclului hidrologic, care reciclează constant apa de pe Pământ. Astfel, sunt șanse foarte mari ca apa de la robinet, care este extrasă din subteran, să fie aceeași pe care au băut-o și dinozaurii.

10.   Apa caldă îngheață mai repede decât apa rece

Acest fenomen poartă numele de efectul Mpemba, după numele unui elev tanzanian – Erasto Mpemba, care l-a redescoperit și popularizat în anii 1960. Acest efect contraintuitiv nu este pe deplin înțeles. O explicație este că apa caldă se evaporă mai repede decât apa rece, pentru că are un volum mai redus. Așadar, mai puțină apă înseamnă că aceasta se va răci și îngheța mai repede.

11. Memoria apei

Unii cercetători susțin că apa are „memorie” și poate păstra informații despre substanțele cu care a fost în contact, chiar și după ce acestea au fost îndepărtate. Este totuși o teorie controversată, asociată adesea cu homeopatia, și nu este acceptată pe scară largă în comunitatea științifică.

12.  Apa superionică

La presiuni și temperaturi extreme, cum sunt cele din interiorul planetelor uriașe, apa poate exista într-o stare numită superionică. În această stare, moleculele de apă se descompun, iar ionii de hidrogen se mișcă liber printr-o rețea de oxigen solid. Această formă de apă ar conduce electricitatea și ar avea proprietăți diferite total de apa lichidă și solidă obișnuită.

13.   Apa este un solvent universal

Apa poate dizolva mai multe substanțe decât orice alt lichid (săruri, zahăr, gaze etc.), dar nu poate dizolva totul, printre care uleiurile sau grăsimile, materialele plastice și alte substanțe hidrofuge.

14.   Cel mai mare nor de vapori descoperit de oameni se află la 12 miliarde de ani lumină

NASA a descoperit un nor uriaș de vapori în jurul unei găuri negre care se află la 12 miliarde de ani lumină de Pământ. În interiorul acestui nor există de 140 de trilioane de ori mai multă apă decât în toate oceanele de pe Pământ.

15.   Pentru a produce un kilogram de bumbac sunt necesari 10.000 de litri de apă

Este estimat că pentru a produce un kilogram de bumbac este nevoie de aproximativ 10.000 de litri de apă, incluzînd atât irigarea plantelor, cât și procesul de spălare și prelucrare. Dintr-un kilogram de bumbac se pot confecționa 2-3 tricouri, în funcție de dimensiunea și grosimea acestora sau un tricou și o pereche de blugi.

16.   Cea mai pură apă de pe Pământ este în Țara celor 1000 de lacuri

Apa pură sau nepoluată este deja rară la nivel mondial, estimându-se că doar 0,003% din ea este fără poluanți. Cea mai pură apă din lume se află în Finlanda, numită și Țara celor o mie de lacuri, care s-au format când calota glaciară s-a topit, acum mai bine de 10.000 de ani. Și Elveția, Norvegia și Suedia se află în topul țărilor cu cea mai curată apă din lume, dispunând de soluții avansate de tratare și oferind apă potabilă de calitate înaltă.

Acest scurt „Știați că” despre apă ne dezvăluie o foarte mică parte din complexitatea și unicitatea sa, reamintindu-ne că apa, deși un lichid aparent simplu, ascunde încă multe mistere și secrete care merită descoperite. Alege întotdeauna apa de calitate, pentru a-ți proteja sănătatea și a te bucura de un gust plăcut și revigorant.

Surse:

EPA – Water facts of lifehttps://www3.epa.gov/safewater/kids/waterfactsoflife.html

Heba – 27 fascinating facts about water: https://www.heba.rs/en/27-fascinating-facts-about-water/

Nasa –10 Interesting things about water  https://climatekids.nasa.gov/10-things-water/

UNICEF – 10 things you didn’t know about water: https://www.unicef.org/stories/10-things-you-didnt-know-about-water?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw-uK0BhC0ARIsANQtgGOUwG7hcVEZXRhvPZFdt_-KZKjxowcmH55BotonLYwDngP2ooGnCTkaAs4SEALw_wcB

Washington State University – Ask Dr. Universe: Do we drink the same water dinos drank? https://archive.news.wsu.edu/news/2016/04/13/ask-dr-universe-drink-water-dinosaurs-drank/